zondag 8 januari 2012

Kruidenkoekjes

De kids zullen jou smeken om deze koekjes te bakken om mee te nemen naar school ...


Benodigdheden voor ongeveer 25 koekjes:
  • 200 g zachte boter
  • 200 g donkere suiker
  • 1 ei
  • koekkruiden
  • 400 g tarwebloem
  1. Klop de boter met de suiker zacht
  2. Voeg het eitje toe en meng
  3. Voeg de koekkruiden toe
  4. Voeg de bloem toe
  5. En kneed verder goed door met je handen
  6. Leg een uurtje het koekendeeg in de koelkast
  7. Verwarm je oven voor op 180°C
  8. Rol het deeg uit tot +/- 4 à 5 cm
  9. Gebruik leuke uitstekers
  10. Leg op een bakplaatje bekleed met bakpapier
  11. Koekjes 20' bakken (tot het randje begint te verkleuren)
  12. Afkoelen op rooster
  13. Na afkoelen desgewenst glazuren
Benodigdheden glazuur:
  • 500 g bloemsuiker (SO suiker)
  • 75ml lauw water
  • 12 g eiwitpoeder
  • koffielepel citroensap
  1. Zeef bloemsuiker
  2. Meng het eiwit met het water
  3. Zeef dit over het bloemsuiker
  4. Voeg citroensap toe
  5. Klop 10' op (K-klopper)
Heb je geen eiwitpoeder, dan kan je ook glazuur maken met 250 g bloemsuiker en 1 eiwit. Klop het eiwit op en voeg geleidelijk de bloemsuiker toe. Let er op dat je de suiker steeds zeeft, anders krijg je klontjes.

De koekjes kan je met dit mengsel eerst een randje geven (met behulp van een papieren cornetje). Voeg drupsgewijs water toe om het mengsel vloeibaarder te maken. Als er luchtbellen tevoorschijn komen dan heb je teveel water gebruikt. Van zodra je een streep trekt, en die vloeit weer toe dan is je glazuur perfect.
Je kan je glazuur eventueel kleuren.
Nu kan je de koekjes opvullen met het glazuur.
Nachtje laten drogen om dan weer verder te versieren.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie plaatsen